top of page

Mbenzele (2008)

Neuf musiques à brûler : authentieke soundtrack bij vuurwerkspektakel

 

Het jaarlijks terugkerend vuurwerkspektakel van de Gentse Feesten is inmiddels een vaste traditie geworden en dit jaar werd de Franse organisatie Ephémères(olv. Jean-Marie Chesnais) aangeschreven om voor een verbluffende vertoning te zorgen. Onder deze hele lichtshow hoorde natuurlijk een passende soundtrack, bij voorkeur iets nieuws, iets...authentieks.


'Waarom niet iets van eigen bodem, bijvoorbeeld?' Dat was de vraag die ISTF - coördinator Fabien Audoorn en componist Frank Nuyts (die trouwens in 2004 de muziek al voor zijn rekening nam) zich stelden. Ze staken de hoofden bijeen en de keuze viel op negen (piep)jonge en ambitieuze Gentse componisten: Klaas Van Heddeghem,Wouter Vlaeminck, Joris Blanckaert, Michiel De Malssche, Benjamin Van Esser, Ward De Vleeschhouwer, Simon De Poorter, Sebastian Bradt en Evert Bogaert. 

Dit negental heeft er nu geruime tijd van vergaderen, meten en passen opzitten en hun gemeenschappelijke soundtrack mag zeker gehoord worden. Stuk voor stuk hebben ze hun rijkste klankpalet bovengehaald en hoewel ze elk een uitgesproken esthetiek hanteren, was de finale downmix verrassend homogeen te noemen en vooral uniek van timing. 

Al dat fraais wordt op zondag 20 juli integraal en op gigantische speakers afgespeeld aan de Watersportbaan. Klein detail: de componisten hebben er al die tijd bewust het zwijgen toe gedaan welk stukje van wie kwam. Het publiek wordt dus in het ongewisse gelaten en dat maakt het geheel extra spannend. Voor wie met hun muziek vertrouwd is, wordt het die avond een zoekprentje. Maar laat dat het lichtspektakel allerminst in de weg staan, uiteraard. 

Tijd en plaats van het gebeuren : 

Éphémère : Neuf musiques à brûler
Zondag 20 juli 2008 om 23.00 u
Watersportbaan
9000 Gent

bottom of page